Cranio-Sacraal relaxatietherapieDeze nieuwste vorm van lichaamsgerichte therapie is in de jaren negentig vanuit Amerika naar Europa gekomen. Ik volg de opleiding bij Etienne Peirsman in Antwerpen en ben heel erg enthousiast over deze wijze van therapie. Deze is ook prima te combineren met Healing Arts.
Cranio staat voor de schedel en sacrum voor het heiligbeen. Deze zijn verbonden door de ruggenwervel en daarbinnen stroomt het cranio-sacrale vocht.

Hoe werkt een cranio-sacraal behandeling?

Je ligt op de behandeltafel, gewoon met je kleren aan en wat ik doe is mijn handen op jouw lichaam leggen en het cranio-sacrale ritme volgen. Dit ritme is voelbaar in het hele lichaam en de behandeling zorgt ervoor dat het lichaamsherstellende vermogen wordt geactiveerd. Dit geldt voor alle vormen van lichaamswerk. Met cranio echter ervaar je een heel diepe ontspanning. Je kunt deze zo diep ervaren als ware meditatief. Je lichaam wordt aangeraakt met het doel de balans optimaal te herstellen. Hiervoor heeft je lichaam na de behandeling 72 uur de tijd nodig. De meeste cliënten ervaren dat de ontspanning na de behandeling erg doorwerkt. Zij slapen dan het liefst de klok rond. De behandelingen zijn mede zo diep ontspannend omdat er weinig tot niets gezegd wordt tijdens de behandeling. Ook werk ik met mijn ogen gesloten en doezelt degene op tafel rustig weg. Hoe beter jij en ik deze meditatieve stilte kunnen ervaren, des te groter het effect is van de behandeling.

Hoe werkt het Cranio-Sacrale systeem?

Ik probeer de werking van cranio altijd simpel uit te leggen aan de hand van het volgende.
Stel je eens voor dat je lichaam en alle functies (als een fabriek) je leven lang al hard hebben gewerkt, soms onder hoge spanning, met te weinig rustmomenten en misschien ook niet gevoed met de allerbeste brandstof…
Wat ik doe is tijdens de behandeling de storingen zoeken en daar 'ruimte' creëren zodat het lichaam de kans krijgt te herstellen. Indien je al een hele tijd, soms jaren, bijvoorbeeld last hebt van chronische pijn, dan is dat niet altijd ‘1-2-3 opgelost’ maar ik weet geen effectievere manier dan cranio. We maken namelijk gebruik van de celherinnering en omdat we dus op dat 'diepe' niveau werken, kunnen we als het ware het systeem deprogrammeren en de meest optimale werking instellen. Het hele lichaam krijgt hierdoor de kans om op te laden om weer optimaal te kunnen functioneren. Ook ben ik vaak in staat om pijn weg te nemen. Meestal komt de pijn na een aantal dagen weer terug en kunnen we, door tijdens meerdere behandelingen hier aandacht aan te geven, de pijn transformeren. Je kwaliteit van leven zal hierdoor zeker toenemen!

Wanneer kan Cranio helend zijn?

Wat ik je aanraad is gewoon eens een afspraak te maken voor een behandeling als dit je aanspreekt en aan den lijve te ervaren wat dit met je doet! De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze vorm van therapie en een verwijzing is niet nodig.
De klachtenlijst waarbij Cranio helend kan zijn, is bijna onuitputtelijk omdat iedereen baat heeft bij deze vorm van therapie. Enkel voor mensen met recent (korter dan 2 jaar) hersenletsel en zwangeren in de negende maand, is cranio gecontraindiceerd.

Ik heb ervaring met mensen die zich depressief voelden, onzeker, mensen met heel veel pijn (rug- en nekklachten), migraine, reuma, burn-out en ME en met kinderen die niet lekker in hun vel zitten of erg onrustig of gespannen zijn.